Welke lijm of kit gebruik je voor welke klus?
Categorie Nieuws

Wie kent inmiddels niet de beroemde spreuk: “as jut ut nie meer wit, is er altijd nog pur en kit”

Nu is dit tegenwoordig al volslagen achterhaald. De tijd dat alles aan elkaar werd gemaakt met spijkers, schroeven, bouten en moeren ligt al ver achter ons. Kitten en lijmen zijn niet meer weg te denken uit de huidige tijd. Hele vliegtuigen, auto’s en vrachtwagens worden deze dagen aan elkaar “geplakt”.

Juist door de grote hoeveelheid lijmen en kitten of lijmkitten zien een hoop mensen door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. Wij van Wikro B.V. gaan proberen hier wat duidelijkheid in te brengen.

Kit, lijm en lijmkit

Om te beginnen, wat is nu precies lijm, kit en lijmkit?

Lijm wordt gebruikt om 2 delen aan elkaar vast te maken. Voor elke klus is weer een andere lijmsoort van toepassing. De ene lijm hecht beter aan metaal en de ander beter aan plastic. Ook kan het zijn dat de lijm tegen veel water of bijvoorbeeld hoge temperaturen moet kunnen.

Net als voor de lijmen geldt voor de kitten ook dat er voor iedere klus een ander soort kit gebruikt kan worden. Kitten zijn bedoeld om naden en kieren dicht te maken. Door de elasticiteit zijn ze ideaal om verschillende materialen af te dichten.

Het woord lijmkit dekt de lading eigenlijk al. Deze worden gebruikt om verschillende materialen aan elkaar te verbinden, waarbij enige elasticiteit gevraagd is.

High Tack lijmen

Zijn speciaal ontwikkeld als universele lijm met een hele hoge aanvangshechting. Deze lijmen zijn dus super geschikt om materialen zonder ondersteuning te verlijmen aan bijvoorbeeld wanden of plafonds. Voor verlijmingen waarbij de hoge aanvangshechting niet nodig is kunt u ook met een gewone hybride lijm uit de voeten.

Bekijk HIER ons assortiment High tack lijmen!

Houtlijmen

Deze soort lijm is bedoeld, je raadt het al, om houten delen met elkaar te verbinden. Deze lijmen zijn onderverdeeld in verschillende klassen. Hieraan kun je zien of de lijm voor binnen of buiten gebruikt is. Een D3 lijm bijvoorbeeld is een waterbestendige lijm terwijl een D4 lijm watervast is.

Bekijk HIER al onze Houtlijmen!

Constructielijmen

Dit is een vullende lijmsoort, ook wel bruislijm genoemd. Door luchtvochtigheid gaat de lijm reageren waardoor deze gaat uitzetten. Deze lijm is geschikt voor verbindingen waar hoge eisen aan gesteld worden en die niet helemaal aansluiten.

Bekijk HIER alle Constructielijmen!

Acrylaatkitten

Deze kit is bedoeld voor aansluitvoegen waar niet teveel beweging in komt en die je later eventueel zou willen overschilderen. Het is de perfecte kit om naadjes dicht maken van bijvoorbeeld sierlijsten, vensterbanken plinten.

 Bekijk hier High tack lijmen

Siliconenkitten

Deze kit wordt altijd ingezet bij tegelwerk in natte ruimtes. Denk hierbij aan je badkamer, vloer keuken douche enz. Het voordeel van siliconenkit ook wel Sanitairkit genoemd, is dat het erg makkelijk te verwerken is en een enorme hoeveelheid kleuren heeft waaruit u kunt kiezen. Vooral Otto Chemie met hardlopers als de Ottoseal S110 en de Ottoseal S70 moet het gek gaan als er geen geschikte kleur te vinden is.